Finanstilsynet skærper fokus på beskyttelse af investorer med lav risikovillighed

Bankkunder får ingen eller endda negativ rente på deres opsparing i banken. Det giver pengeinstitutterne et stærkt incitament til at få kunder til at investere i f.eks. investeringsfonde udbudt af investeringsforeninger, hvor pengeinstitutterne kan tjene på bl.a. gebyrer og provision. Nu sætter Finanstilsynet ekstra fokus på, om de investeringsprodukter, som kunderne har eller får anbefalet, rent faktisk passer til kundernes risikoprofil.

Kontakt

Kommunikationschef

Jesper Christiansen
41 93 35 06
jech@ftnet.dk

I lyset af renteudviklingen skærper Finanstilsynet nu yderligere opmærksomheden på, om pengeinstitutterne bruger den negative rente som anledning til at kontakte kunder om investeringsmuligheder, og især om investeringsprodukter passer til kundernes risikoprofil og investeringshorisont.

Udvikling, rådgivning og salg af investeringsprodukter til en kunde skal ske med kundens interesser for øje. Virksomhederne skal, når de forvalter og formidler investeringsprodukter, have fokus på, at kunderne ikke investerer i produkter med højere risiko, end den enkelte kundes risikovillighed og tidshorisont tilsiger. Dette gælder særligt for kunder, der som udgangspunkt har valgt at placere deres midler på en indlånskonto for at undgå risiko.

”Det er vigtigt for tilliden til den finansielle sektor, at kunderne kan stole på, at de investeringsprodukter de tilbydes, er til gavn for kunden og passer til kundens risikovillighed og økonomiske forhold. Derfor vil Finanstilsynet i den kommende tid have ekstra øje med, at pengeinstitutter, fondsmæglerselskaber og udviklere af investeringsprodukter altid udvikler, rådgiver og sælger med den enkelte kundes særlige behov for øje”, siger direktør Jesper Berg.

Finanstilsynet offentliggør i dag en skrivelse, som også sendes til alle pengeinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber og investeringsforeninger, hvori Finanstilsynet understreger, at man i den kommende tid har skærpet fokus på, at udviklere og distributører af investeringsprodukter handler på en måde, som sikrer, at kunderne kan have tillid til investeringsmarkederne. Det er afgørende, at:

  • kunderne kan have tillid til, at investeringsprodukterne holder sig inden for den investeringsstrategi, som er stillet i udsigt
  • investeringsprodukterne er udviklet, så de er egnede for den målgruppen
  • produkterne bliver beskrevet, så det afspejler den reelle risiko og stiller et realistisk afkast i udsigt
  • ·virksomhederne i det konkrete salg af et investeringsprodukt sikrer sig, at det er egnet til kunden.

Ikke flere Flexinvest Fri-sager

Det øgede fokus på beskyttelse af investorer med lav risikovillighed og kort investeringshorisont har bl.a. afsæt i sagen om Danske Banks salg af Flexinvest Fri. Her blev en række af bankens kunder rådgivet til at investere i porteføljeplejeproduktet Flexinvest Fri, på trods af at banken forventede, at en stor del af kunderne kunne få et negativt nettoafkast.

Efterfølgende har Finanstilsynet undersøgt fem af de største banker i forhold til deres efterlevelse af bestemmelserne i bekendtgørelse om investorbeskyttelse i relation til kunder med lav risikovillighed og kort tidshorisont. Finanstilsynet har på baggrund af undersøgelsen ikke fundet anledning til at rejse sager om vildledning af kunderne efter bestemmelserne i investorbeskyttelsesbekendtgørelsen.

Læs brevet til pengeinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber og investeringsforeninger her.

Læs notat om udbud af investeringsprodukter her.