Kunder får bevilget lån de ikke kan betale tilbage

To banker med speciale i hurtige forbrugslån får nu påbud om at foretage en ordentlig vurdering af, om kunderne kan betale tilbage, inden de får bevilget et lån.

Kontakt

Kontorchef

Ulla Brøns Petersen
+45 33 55 82 43
ubp@ftnet.dk

Kommunikationschef

Søren Møller Christensen
+45 33 55 82 99
smc@ftnet.dk

Påbuddene til Ekspres Bank og Basisbank kommer på baggrund af en større undersøgelse af temaet, som Finanstilsynet offentliggjorde tidligere i år. De to banker skal nu senest til september dokumentere, at der for hver enkelt kunde sker en realistisk vurdering af, om kunden kan betale afdragene, og det vel at mærke inden, banken bevilger lånet.

”Det er med til at give forbrugerne et dårligt billede af den finansielle sektor, når de oplever, at banker låner penge til kunder, som i mange tilfælde aldrig skulle have haft et lån, fordi det kan undergrave deres privatøkonomi,” siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynet med ansvar for blandt andet de forbrugerbeskyttende regler.

Lave rådighedsbeløb

Finanstilsynet har afdækket, at begge banker har ydet lån på op til 75.000 kr. uden at beregne kundernes rådighedsbeløb, selv om banker som hovedregel netop skal gøre dette.

Undersøgelsen viste også, at bankerne, når de faktisk beregnede rådighedsbeløb, systematisk lagde lave rådighedsbeløb til grund. Rådighedsbeløbene var på 3.000 kr. måned pr. voksen og 1.500 kr. pr. måned for børn.

 

Læs påbud til Basisbank her.

Læs påbud til Ekspres Bank her.