Rapport om forsikringsselskabers efterforskning ved personskade

Finanstilsynet har undersøgt danske forsikringsselskabers brug af efterforskning ved personskade. På baggrund af undersøgelsen præciserer Finanstilsynet i en ny rapport begrænsningerne for selskabernes metoder på fire konkrete områder.

De ni forsikringsselskaber, der indgår i undersøgelsen, har i perioden 2010-2014 i alt behandlet mere end 600.000 personskadesager. I knap 900 tilfælde er der anvendt efterforskning af sagerne. Det svarer til 0,15 pct.

Forsikringsselskabernes efterforskningsmetoder i sagerne har bl. a. omfattet skjult observation (overvågning), informationssøgning i offentlige registre, søgninger på skadelidtes profiler på sociale medier og tekniske undersøgelser. I tre tilfælde er der anvendt GPS-sporing af skadelidtes køretøj.

Finanstilsynet vurderer på baggrund af undersøgelsen, at selskabernes praksis overholder reguleringen i straffeloven, persondataloven og tv-overvågningsloven, og at selskaberne generelt gennemfører efterforskning inden for rammerne af reglerne om god skik for finansielle virksomheder.  

Finanstilsynet præciserer dog på fire konkrete områder visse begrænsninger for selskabernes metoder:

  • Selskaberne må ikke benytte falske identiteter eller falske profiler på sociale medier til at indhente oplysninger.
  • Ved henvendelser til tredjemand skal selskaberne være særligt opmærksomme på ikke at videregive fortrolige oplysninger og på ikke at være påtrængende eller forulempende.
  • Brug af observation og overvågning skal være proportional i forhold til sagens karakter.
  • GPS-sporing er uforeneligt med reglerne om god skik.

Undersøgelsen har ikke givet anledning til tilsynsreaktioner over for enkelte selskaber.

NYT! Justitsministeren fremsatte pr. 3. oktober 2018 Lovforslag nr. L 20, Forslag til Lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, erstatningsansvarsloven og medieansvarsloven. Lovforslagets § 1 tilføjer blandt andet § 264 b i straffeloven, der indeholder et generelt  forbud mod brug af GPS til uberettiget at registrere en andens færden. Dermed vil det, i henhold til straffeloven, blive ulovligt for forsikringsselskaber at benytte GPS-sporing i deres efterforskning af personskadesager og rapporten skal således læses i lyses heraf. Lovforslaget er endnu ikke vedtaget.

Læs hele rapporten her.